Aktuellt program

16:00 - 20:30

Programnamn: Automatisk Rotation

Programledare: Radio HNF

Hur lyssnar du på oss?

Undvik rösta via mobilt internet!

Höganäs närradios historia

 

Det var engång en närradio som inte sände. Detta skulle det bli ändring på så här började allt!

Närradiosändningar i Höganäs ägde för första gången rum i Höganäs-korpens regi i samband med lagmaraton-tävlingen Hamn till Hamn hösten 1986 på frekvensen 94,9 MHz. Sändare uppställdes i vattentornet på Östra Lerberget av Televerket. Efter dessa sändningar togs initiativet till bildandet av en Närradioförening i Höganäs av Lasse Sandberg på Höganäskorpen.

Ett drygt hundratal föreningar i trakten inbjöds till diskussionsmöte i Tivolihuset den 3 november. 34 föreningar infann sig och en arbetsgrupp på tre personer (Lars Wångdahl, Jonny Lundgren och Hans Persson) bildades med uppgift att arrangera ett nytt möte den 8 december, dit kommunalrådet Lars-Olof Struve inbjöds för att svara på frågor. De församlade 21 föreningarna fick dock vänta förgäves på kommunalrådet, men en interimsstyrelse valdes bestående av Lasse Sandberg (Höganäskorpen), Marianne Klittvall (SAP), Lars Wångdahl (Svenska Kyrkan), Rolf Hansson (Livets Friska Källa) samt Johnny Lundgren (Kullens Sportfiskeklubb).

16 juni 1987 Vid stormöte valdes följande styrelse:

Ordförande Rolf Hansson
Vice ordförande Marianne Klittvall
Sekreterare Lars Wångdahl
Vice sekreterare Lena Hansson
Kassör Werner Heidenreich
Vice kassör Sven Hakon Stark
Ledamot Leif Råsand
Ledamot Sven Bolinder
Ledamot Margit Thambert

Höganäs Närradio sände på 94,9 MHz startade sina sändningar över Kullabygden 1987 och kom igång med reguljära sändningar 1988. Den första studion inrymdes i en enrumslägenhet och därefter i ”bastun” på Rydströmska gården 1990 -1993. Att lägga märke till är att Radio Stella började sin radio debut hos oss i en egen studio på Rydströmska, ”bastun” var för liten för dem.

De stannade hos oss till 1993 då blev dom uppköpta av Helsingborgs Dagblad och Sydsvenska Dagbladet. Därefter var vår studio i ovanvåningen i huset på Storgatan 75, under åren 1993 – 1995. Vi arbetade hårt med att bygga vår studio här, men det blev för en kort tid! 1996 fick vi vår studio på andra våningen vid Räddningstjänsten i Höganäs.
Kommunfullmäktigesammanträden i vår kommun har direktsänts sedan november 1989. 1998 ändrade vi vår frekvens till 104,9 MHz. I dag sänder vi mycket genom vår dator och vårt nätverk i studion. Sändningar på Internet ger en del gensvar från svenskar utomlands. Dessutom har Internet kunnat förbättra våra kommunfullmäktigesändningar genom att vi kan sända från en bur i sessionssalens läktare. God överblick kan man säga. Överföring av ljud och musik från buren sker över Internet.

I dag är turbulensen stor i massmedia och föreningarna men Närradion i Kullabygden är rotad i den goda jorden och klarar stormar som liknar ”Gudrun”! Med tanke på kriser och katastrofer är det bra att veta att man kan få information genom närradion. Vi har avtal med kommunen som ger möjlighet till reservkraft och att viktig information kommer medborgarna till del i fall av krissituationer eller katastrofer. Det har precis som i världen för övrigt varit attack på det fria ordet här i närradion, men vi är medvetna om våra skyldigheter och rättigheter!

Styrelsen idag 2024

 

Ordförande Jon Rickardsson
Vice ordförande Per-Åke Sahlin
Sekreterare Johanna Eriksson
Vice sekreterare Lena Hansson
Kassör Ingvar björnlund
Ledamot Rolf hansson
Ledamot Patrik Malmgren Rask
Suppleant Boris Pettersson
Suppleant Peter silen

Vi är nu inne på vårt 35:e år här i Kullabygdens Eter och vi ser fram med tillförsikt på framtiden. Framtiden är redan här genom de föreningar som har tillstånd att sända i dag:

  1. Radio Källan
  2. Radio BV
  3. Radio City 104,9
  4. Radio Filadelfia
  5. Höganäs närradioförening